Moterbjudande och Uppsägning

Moterbjudande och Uppsägning

Grattis till din nya utmaning! Att byta arbetsgivare ger förutsättningar att fortsätta utvecklas, få nya perspektiv och kontakter samt möjlighet att utmana dig själv och uppnå din fulla potential. Samtidigt är uppsägning något som för de allra flesta känns jobbigt, inte minst då vi utvecklar nära relationer med våra kollegor.
Det finns två typer av uppsägningar, skriftlig uppsägning och muntlig uppsägning. Vissa företag kräver skriftlig uppsägning även om det kommunicerats muntligt. I båda fallen är det viktigt att göra ett så bra avslut som möjligt för att inte stänga några dörrar.

Skriftlig uppsägning

För uppsägningsbrev kan vi gärna förse dig med exempel på dessa och det finns även flertalet exempel som är lättillgängliga på internet. Kortfattat bör ett uppsägningsbrev innehålla följande:
• Ditt namn, datum samt personen du riktar brevet till.
• Ett kortfattat stycke som bekräftar din uppsägning.
• Datum när uppsägningen skall gälla samt din signatur.
Om du lämnar företaget under goda förutsättningar se till att enbart betona det positiva, såsom att tacka företaget och din chef för möjligheterna du fått. Om du vill undvika fortsatta diskussioner kan du i brevet skriva att det inte varit ett lätt beslut men att du har tagit ditt beslut och hoppas att det respekteras.

Muntlig uppsägning

Det finns två aspekter av uppsägning, den känslomässiga delen och den taktiska delen. Beträffande den känslomässiga delen har du byggt upp relationer med kollegor och det kan komma att vara jobbigt att berätta för kollegor och din chef att du kommer att sluta.
Den taktiska delen berör det faktum att du är en tillgång för företaget och att det kommer att få negativa affärsmässiga konsekvenser att du slutar. Här kommer några aspekter som du kan förvänta och förbereda dig på:
• Förvänta dig att det kommer frågas efter mer information, såsom vilket företag, vilken position, hur mycket de erbjöd etc. Tänk efter kring vad du vill dela med dig av och håll dig till det. Tänk även efter hur du på ett artigt sätt kan förmedla att du inte vill gå in på detaljerna eftersom ditt beslut har tagits och att du gärna vill att det respekteras.
• Förvänta dig att du kommer att få en reaktion. Sannolikheten är stor att din chef inom en kort stund kommer att börja fundera över vad hen måste göra för att ersätta dig och lära upp din efterträdare. Reaktionen kommer troligen att innebära olika känslor samtidigt.

• Förvänta dig att det är nervöst. Det är alltid ett stort steg att byta jobb, men kom ihåg varför du övervägt en ny roll, och de positiva aspekterna som det kommer att ha på din karriär.
• Förvänta dig ett moterbjudande. Det vanligaste moterbjudandet är finansiellt. Din chef tänker på de kostnader och den tid det kommer att ta för hen att ersätta dig. Hen kommer att överväga huruvida din uppsägning ökar risken att fler kollegor kommer att lämna, och konsekvenserna det kommer få för hur din chef bedöms i sin ledarskapsroll. Det enklaste sättet att rädda situationen är pengar och den vanligaste frågan är nästan alltid ”vad erbjuder de dig?” Om du avslöjar vilket erbjudande du har fått är det nästan garanterat att det erbjudandet matchas eller höjs. Om du inte vill stanna kvar hos din nuvarande arbetsgivare är det bäst att inte avslöja erbjudandet. På det sättet undviker du att din chef blir frustrerad om du tackar nej till ett moterbjudande. Du visar även på integritet, vilket ger bättre förutsättningar för att fortsätta bygga en relation inför framtiden.

Ett annat slags moterbjudande är det emotionella moterbjudandet, vilket kan anspela på vilka svårigheter din uppsägning försätter företaget i: Hur kan du lämna ditt team just nu när det är så stor arbetsbelastning? Det kan vara bra att tänka på att det troligen aldrig finns en ideal tidpunkt att lämna ett företag. Om du satt sysslolös på företaget skulle du antagligen bli uppsagd pga. arbetsbrist. De känslomässiga banden med företaget och kollegor är naturliga och viktiga men bör inte vara avgörande för ditt karriärsbeslut. Du kommer troligen även hos din nya arbetsgivare att bygga nära relationer med kollegor.
Slutligen kan moterbjudande även vara en ny roll eller en befordran. Tyvärr har dessa roller en tendens att inte motsvara förväntningar då de skapas hastigt. Oftast är de rollerna inte genomtänkta eller förankrade i verksamheten.

Avslut

Ett bra avslut gynnar dig själv och din arbetsgivare. När du säger upp dig, undvik att överreagera på en överreaktion. Att även under uppsägningsperioden visa en god arbetsmoral och en positiv attityd ger dig ett bra rykte på marknaden samt öppnar upp för framtida möjligheter. Tänk på att även din chef som för stunden är besviken över att du lämnar, troligen själv kommer att gå vidare om det öppnas intressanta möjligheter. Hen kan vara i en position att rekrytera dig igen.

CV-TIPS

KLICKA HÄR

INTERVJUFÖRBEREDELSER

KLICKA HÄR

LEDIGA JOBB

KLICKA HÄR

Just nu utger sig personer falskeligen att arbeta för Avancos och kontaktar individer via Whatsapp och Facebook. Svara inte på de instruktioner som anges.

Om du fått ett misstänkt meddelande så maila gärna en skärmbild av samtalsinformationen eller länken till info@avancos.se samt polisanmäl händelsen Bedrägeri | Polismyndigheten (polisen.se)

This will close in 0 seconds

EnglishSpainSwedishDutch

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.