Intervjuförberedelser

Intervjuförberedelser

Att byta företag och roll är ett stort och viktigt beslut. Ofta baseras beslutet på det intryck och den information du fått under det eller de möten du haft med din framtida arbetsgivare. Tidsmässigt så varar dessa möten ofta inte längre än några timmar och under den tiden ska företaget kvalificera dig som kandidat, samtidigt som du ska få möjlighet att känna att det är rätt företag för dig. Det är därför viktigt att investera tid innan och mellan intervjuerna så du kan öka dina möjligheter att få ett erbjudande från företaget samtidigt som du verifierar att det är rätt möjlighet för dig. Här kommer några tips innan intervjun som kan hjälpa dig i den processen.

Det kan verka uppenbart, men se till att göra efterforskningar om företaget och den linjechef du ska träffa innan mötet. Det kommer ge dig ett första bredare underlag att kvalificera företaget och linjechefen. Om du sedan formulerar ett par frågor som visar att du tagit dig tid att läsa på om företaget ger det också en bild av att du är insatt och motiverad. Du kan exempelvis nämna att du sett att företag vunnit ett stort nationellt projekt som verkar mycket spännande och undrar om avdelningen där rollen sitter även kommer att vara involverad i det projektet.

Tänk noga efter innan intervjun vad det är som du vill veta för att försäkra dig om att det är rätt möjlighet för dig. Skapa sedan en lista med frågor som du vill ha besvarade under mötet. Kom ihåg en att intervju ofta är väldigt komprimerad så det är bra att begränsa frågorna till max 5 frågor. Försök att hitta frågor som hjälper dig att kvalificera rollen, företaget och linjechefen.

Exempel på frågor kan vara: Hur ser företagets tillväxtplaner ut de närmaste åren och hur kommer det att påverka avdelningen där den här rollen sitter? Hur kommer den här rollen att utvecklas över tid och vad ser du skulle vara ett logiskt nästa steg om man långsiktigt vill utvecklas inom företaget? Hur tror du att de personer som rapporterar till dig skulle beskriva din ledarskapsstil?

Tänk ut vilka de tre främsta fördelarna är som du kan ge en ny arbetsgivare och som får dig att stå ut i jämförelse med kollegor. Tänk sedan ut exempel som ger bevis för dessa fördelar: ”jag är en bra relationsbyggare, vilken var en stor fördel i min senaste roll där jag som uppdragsledare fick kunden att dela deras långsiktiga utmaningar utanför uppdraget jag hade, och därigenom kunde jag introducera fler tjänster inom andra områden, vilket gjorde att affärerna växte från 1 miljon till 5 miljoner per år.

Att ge exempel är något som bör tillämpas i så hög utsträckning som möjligt där du kommer med ett påstående, även exempelvis personliga egenskaper. Istället för att säga att man är positiv och lösningsorienterad, så kan man säga; jag är positiv, jag växte upp i en familj med entreprenörer så jag har haft den attityden med mig sedan min barndom, jag är lösningsorienterad, i rollen som projektledare har det varit viktigt att alltid snabbt reagera med nya lösningar då det är en så föränderlig miljö. Att återge exempel ger substans och trovärdighet.

1. Förbered dig på de vanligaste intervjufrågorna, du kan hitta många vanliga frågor genom att göra en enkel sökning på google. När du är väl förberedd så ser du frågorna som en möjlighet för att lyfta fram dina styrkor istället för att bli ställd och tänka ut ett svar som du ångrar efter intervjun.

2. När det kommer till frågor om motivation så tala aldrig illa om din nuvarande arbetsgivare om du kan undvika det. Lyft istället fram anledningarna till att du blev intresserad av rollen. Om du exempelvis ser fördelen att gå från ett stort till ett mindre företag, kan du säga att du fått en bra erfarenhet av att se hur ett stort företag fungerar och att du söker efter att ta den erfarenhet du fått från det till en mindre organisation där du har större ansvarsområden och bättre förutsättningar att påverka.

3. Undvik att lägga fram lönen som en anledning för att byta roll. De flesta rekryterande chefer söker efter individer som har ett mer långsiktigt perspektiv och ett intresse för deras verksamhet och företag snarare än en högre lön. Om du får frågor om dina löneförväntningar så är det enklaste och mest transparenta svaret att ge en översikt av din nuvarande lön och förmåner och förklara att du gärna vill se en förbättring i lön vid byte. Det minskar risken att du ödslar din egen och andras tid med ett erbjudande som inte ger förbättring samtidigt som du inte begränsar dig genom att nämna en övre gräns eller riskerar att gå miste om rollen för att du begärt för mycket.

4. De flesta intervjuer avslutas med att arbetsgivaren frågar om kandidaten har några frågor och kandidaten frågar vad nästa steg i processen är. Om du arbetar med en rekryterare så bör rekryteraren kunna besvara den frågan. Ett alternativt och fördelaktigt sätt att avsluta intervjun är att fråga efter avancemang. Om du känner att du haft ett bra möte och känner att du vill fortsätta så säg det. Man kan exempelvis säga: ”Jag har fått mina frågor besvarade och gillar det jag hört idag. Jag känner att rollen och företaget är väldigt intressanta, att jag skulle klara av rollen och att du verkar vara en bra chef, och jag skulle gärna vilja fortsätta processen.”
Om du känner det är lämpligt kan du även fråga vad deras intryck av dig varit och om det finns några frågetecken eller mindre positiva aspekter beträffande hur du skulle kunna passa i rollen och företaget. I vissa situationer kan det vara något direkt men det ger dig samtidigt en möjlighet att svara på möjliga tveksamheter de har och undvika missförstånd.

Slutligen några generella tips:

1. Se till att vara i tid och anmäl dig inte tidigare än 15 min före intervjun och inte senare än 5 minuter innan.
2. Sätt din telefon på ljudlös och undvik att ta fram din telefon under intervjun.
3. Ta med vägbeskrivning och nummer för din rekryterare eller företaget du intervjuar hos om någon oväntat skulle inträffa.
4. Ta med en portfölj eller liknande med anteckningsblock och en kopia av ditt CV.
Var inte för kortfattad och kom inte med för långa utläggningar. En intervju är ett avskalat samtal mellan personer som i de allra flesta fall aldrig träffats förut. En bra intervju är som ett bra samtal, man ger och man tar. Tänk också på att syftet med en intervju från arbetsgivarens perspektiv är att få fram information. Så att komma med väldigt lång och utsvävande utläggningar kan göra att den som intervjuar tröttnar eller känner att du inte är effektiv i din kommunikation. Se till att bjuda in den som intervjuar genom att göra korta pauser när du kommunicerar ditt budskap. Lycka till!

CV-Tips

KLICKA HÄR

Moterbjudande och Uppsägning

KLICKA HÄR

Lediga Jobb

KLICKA HÄR
EnglishSpainSwedishDutch

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.